torsdag 17. april 2025

Nytt og gammelt

La oss starte med gammelt nytt: Else kan å prute! I dag var vi på det for oss nye frukt og grønnsaksmarkedet Marché de Foyer, like ved Alhadj Abbo-krysset. For dem som er kjent.

Du må trykke på rutene i ananas-skallet for å kjenne om den er passe moden og søt. For bløt er ikke bra, og ikke for hard. Avokadoen er best når steinen er så løs inni at du hører den beveger seg når du rister den. På bildet nedenfor er det papaya-prisen som diskuteres. 


Markedet har sikkert 100 små boder som dette. Alt bare frukt og grønnsaker. Vannmelon der borte, sitroner der ....

Dette er hverdagen vår noen dager. Andre dager kan være som i går. Helge hadde avtale med Joseph, ansvarlig for språklæring og kultur ved kurssenteret som tar i mot de norske studentene som Else er med og følger opp. I midten av mai kommer 18 norske sykepleierstudenter til senteret. Oppholdet begynner alltid med noen korte kurs innen språk og kultur. Direktør Guy ønsket at studentene skulle få en ordliste over kroppsdeler og over redskaper som brukes på sykehuset. Joseph skulle starte arbeidet, så skulle Helge finne norske ord. 

Joseph hadde kommet godt i gang. Funnet mange relevante ord, og bilder også. Men Helge ba Joseph laste inn nettsiden ChatGPT på PCen sin. Skriv følgende, sa Helge: Gi meg en liste over ord for ulike kroppsdeler, både på fransk og norsk. Gjett om Joseph ble overrasket over hva AI (kunstig intelligens) leverte på 10 sekunder! Skriv: Takk, dette var fantastisk! sa Helge, og Joseph skrev. Da kom det så høflige ord fra PCen som bare AI kan levere, og skulle vi ha bruk for bilder eller kanskje en quiz, så var det bare å si fra! Da ramlet Joseph nesten av stolen.

Helge forlot Joseph som lekte seg videre med ordlister og annet og gikk inn på nabokontoret, til Daniel. Han er en ung mann som blant annet bestiller flybilletter innenlands i Kamerun og følger med hver gang CamairCo flytter avgangen noen timer fram eller tilbake. Det skjer hele tiden. Helge spurte om Daniel kjente til ChatGPT. Ja, svarte han, - jeg bruker AI når jeg skal kontrollere en programkode som jeg har skrevet. Og den er super til å finne feil i litt kompliserte regneark!

Da var det Helges tur til å bli overrasket. Han satt ikke, så han slapp å falle av stolen. Det viser seg at Daniel er ingeniør innen programmering. Masse kunnskap og erfaring innen informatikk.

Daniel også går på markedet blant skitt og fluer og pruter på stekebanan som koster 15 kroner for en kjempestor bunt. Afrika er fascinerende. 

Barneleir

 Nå har vi funnet ut hvem det er som fyller opp fotballbanen på kurssenteret CIAIE fra halv sju tiden om morgenen, på det området mellom det som en gang var Den norske skolen og vår leilighet. Det er sammenslutningen av søndagsskoler i Den evangelisk-lutherske kirken (EELC) som arrangerer stor barneleir. Denne uken er det skoleferie. De har samlet litt over 300 barn på College Protestant, kirkas ungdomsskole og videregående skole like i nærheten her.

Det er intet mindre enn imponerende. Hver morgen, før det blir for varmt, har de lek og moro her på fotballbanen hos oss. Det hele virker godt organisert, med mange voksne og massevis av barn som ser ut til å kose seg på leir.




Vi fant reklame for leiren på Facebook. Så alt er ikke som før! :)





tirsdag 15. april 2025

Hva gjør Else?

Else danser. Og sitter i møter. Men det jeg (Else) egentlig er her for å gjøre er å følge opp norske studenter som har praksis på ulike institusjoner her i Ngaoundéré. Studentene er på påskeferie akkurat nå, så da har jeg tid til andre ting, bl.a danse...


 - og det fikk jeg gjøre i ettermiddag. Da var jeg på møte i gruppen Kvinner for Kristus (Femmes pour Christ) tilknyttet menigheten som holder til i sykehuskapellet og heter Emmanuel. Kvinnene hadde møte hjemme hos lederen av eldsterådet i Emmanuel menighet og kona (bildet nedenfor) hvor de ba og takket Gud for han og hans familie. Han på sin side takket kvinnene for forbønn og kvitterte med å gi dem en god sum penger til kassen. Hvorpå jubelen stod i taket.

Så var det en flott tale ved presten i menigheten (samme som på søndag), mye tid til bønn og underveis var det sang og dans. Herlig å kunne bevege seg under sang. Det var bl.a øvelse til påskegudstjenestene.


Møtet ble avsluttet med nydelig mat. Koskos og kjøtt i gombosaus Bildet under). Jeg er takknemlig for felleskapet med kvinnene her i Kamerun.



Hva gjør Helge?

Jeg (Helge) spurte nettopp ChatGPT (kunstig intelligens) om hvem Helge Vatne var. Den kloke AI/KI svarte at Helge Vatne er en pensjonert pilot bosatt på Voss.

Så for å unngå misforståelser, her er litt fakta om hva Helge gjør som "oppdragsvolontør" (ansatt uten lønn) i Kamerun:

Våknet halv sju i dag til lyden av gymnastikktime utenfor soveromsvinduet:


Muligens elever fra den lutherske kirkens skole i nærheten her. Vet ikke. 

Halv åtte: Møte ved svømmebassenget som i sin tid tilhørte Den norske skolen, nå kurssenteret CIAEI. Gjennomgang av rutiner for vedlikehold og samtale om drift og utviklingsmuligheter sammen med to ansatte på senteret. De som vet hva aluminiumsulfat brukes til, kan skrive i kommentarfeltet. Jeg vet. 35 år gammel kunnskap om bassengdrift ruster ikke (men det gjør stigen i bassenget!). Poenget er at svømmebassenget må driftes godt hvis man skal ha norske studenter på besøk, - og andre kunder på kurssenteret med betalingsevne for den saks skyld.

Jeg skal altså hjelpe til med å utvikle kurssenteret der den kamerunske direktøren ser seg tjent med mine bidrag. I morgen begynner jeg på noe som ingen (svært få, i alle fall ...) kameruner kan gjøre: Jeg skal gå gjennom norske bøker og dokumenter. De står i hyllene fra den gang rommet var klasserom for norske barn og bibliotek for voksne misjonærer. Nå brukes rommet som restaurant for kurssenteret. "Noen" har sett et behov for å rydde opp, avgjøre bøkenes skjebne. En pensjonert rektor ved DNS Kamerun kan brukes til slikt.

Så ser vi hva det blir videre ...



mandag 14. april 2025

For spesielt interesserte

Her er noen videosnutter fra stasjonsområdet. Jeg (Helge) har gått rundt i området der vi bor nå, det vil si området i nærheten av det som var Den norske skolen med internat, men som nå er kurssenteret CIAEI. 

Filmingen og kommentaren fra meg er ren nostalgi, mest egnet for dem som vokste opp her eller for barn som har en far som hadde noen av barneårene her ....   😊









søndag 13. april 2025

Gamle kjente

Det er alltid hyggelig å møte gamle kjente. Og her møter vi dem hele tiden. Noen kommer på døra. Mange traff vi i kirka. Noen traff vi på en liten spasertur ned sykehusveien og tilbake via stasjonskirka (navn for de lokalkjente ...).

Hittil har vi selv bare oppsøkt én. (Flere skal det bli). Haram er blitt en gammel dame, men hun satte pris på besøk. 




Palmesøndag (med video)

I formiddag feiret vi palmesøndag slik palmesøndag skal feires. Med palmegrener til alle frammøtte (ca 300).  (Se video nederst i blogg-innlegget)

Hele menigheten gikk (les: danset) i tog gjennom området til kirkens sykehus Hôpital Protestant i Ngaoundere (blant folk bare kalt det norske sykehuset) og sang hosianna. 

I kirken fortsatte sangen med tre forskjellige kor. Et band akkompagnerte med piano, gitar og trommer.
For første gang fikk vi oppleve at en kvinnelig prest holdt preken og ledet gudstjenesten sammen med en ung mann, muligens prest han også.  

Her er en video fra opptog og gudstjenteste:



Ankommet Kamerun!

Bildet i toppen av bloggen er fra oktober 2023. Da var vi her for å feire 100 år med NMS-misjon og senere lokal luthersk kirke i Kamerun. Nå er vi her igjen!

Vi ankom 10. april og skal være her til 3. mai. Da reiser vi til Norge for å feire konfirmasjonen til vårt eldste barnebarn. Etter en uke reiser Else tilbake til Kamerun, men da alene. Hun blir til 15. juni.

Else ble bedt av NMS om å gå inn i et vikariat som studiekoordinator. Alt skjedde i løpet av to små uker. Arbeidet hun går inn i, handler om å følge opp norske studenter som har praksisopphold i Ngaoundere i Kamerun. Akkurat nå er her 9 studenter fra 4 høyskoler/universiteter i Norge. De har praksis innen "sosialt arbeid" (vernepleie og sosionom). I mai kommer en gruppe sykepleierstudenter.

Helge er pensjonist og har reist på volontør-kontrakt for en periode på vel 3 uker. I mai-juni har han andre forpliktelser på hjemmebane.

Bildet øverst på bloggen er den bygningen som tidligere huset Den norske skolen i Kamerun der Helge var lærer og rektor i til sammen 8 år. Nå brukes lokalene som kurssenter. I det som var misjonærboliger tidligere, innlosjeres nå gjester som f.eks gruppene av studenter fra Norge.

På bloggen legger vi ut bilder og informasjon om arbeidet som vi er med på og livet for øvrig.