lørdag 7. mai 2011

Stor oppgave - godt resultat

Noen oppgaver tar mer tid enn planlagt. Slik har det vært med spørreundersøkelsen i Fatoma. 4 ungdommer har vært i aktivitet for å registrere svar på PC. Databasen vi brukte, var en selvlaget tilpasning av Excel som fikk ut de svarene vi trengte.

Undersøkelsen ble gjennomført i 61 av 64 landsbyer i tre kommuner med tilsammen ca 40 000 innbyhgere. Rundt 150 frivillige foretok intervju av mødrene til ca 6300 jenter i alderen 0 – 13 år. Jentene som er registrert i undersøkelsen, utgjør ca 2/3 av alle jenter i aktuell alder i de tre kommunene.

Resultatet viser at hvis omskjæringspraksisen hadde holdt seg uendret slik den var inntil 2005 (året før prosjektet startet), må en anta at ca 640 jenter ville blitt omskåret i de tre kommunene i 2010. 2/3 av disse jentene ville vært under 1 år når inngrepet ble foretatt, de øvrige ville vært fra 1 til 4 år gamle.

Nå ble det imidlertid ikke slik i 2010, heldigvis. Undersøkelsen viser at kun 23 jenter ble omskåret i fjor!

En må riktignok ta høyde for en viss usikkerhet med hensyn til disse tallene. Ikke alle steder gjorde de lokale intervjuerne jobben sin på korrekt måte, og ikke alle steder samarbeidet lokalbefolkningen slik de burde. Men feilene som er avdekt, er forholdsvis små og berører neppe det vesentligste, nemlig at undersøkelsen dokumenterer det befolkningen har observert de siste årene: Det som tidligere var store, offentlige omskjæringsseremonier, er gjort til tabu i løpet av 4 år.

Dere kan lese mer om undersøkelse på NMS sin nettside og i Misjonstidende senere.

Oumarou Maiga er koordinator for kampen mot omskjæring i Fatoma. Her er han på intervjurunde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar