søndag 12. februar 2012

Seminar om miljø

Denne uken har det vært travelt! Vi har vært på seminar det meste av dagen og pleiet det sosiale liv om kvelden.

Seminaret hadde miljøspørsmål i utviklingsarbeidet som tema. Digni (som het Bistandsnemnda tidligere) var arrangør, med Else som lokalt støtteapparat! Digni er mellomleddet mellom bistandsarbeidet i alle norske misjonsorganisasjoner og NORAD.

Seminaret samlet bortimot 50 deltakere fra fransktalende Afrika, dvs Madagaskar, Kongo-Brazzalville, DR Kongo, Kamerun, Den Sentralafrikanske Republikk, Tchad, Burkina Faso, Senegal, Togo og Mali. Første del av kurset var viet temaer knyttet til organisasjon og ledelse, andre del handlet om miljøspørsmål belyst ut fra tre forskjellige vinklinger: teologisk, fra et kjønnsperspektiv og som del av konfliktløsningsarbeid.

Vårt prosjekt i Konna og Douentza hadde ansvar for undervisningen om kjønnsperspektivet. Vår prosjektkoordinator Alahidi Bary forklarte hvordan prosjektet vårt var utformet og delte erfaringer om hvorfor det var viktig å få kvinnene involvert og hvordan de prosjektansatte jobbet for å styrke den kvinnelige deltakelsen i lokale utviklingskomiteer.

Avdelingsleder for «kvinnedelen» av prosjektet vårt, Gabdo Cisse, gikk mer konkret inn på kvinnenes rolle i miljøspørsmål. Hun hadde i løpet av kursets første dager fått god kontakt med en kvinnelig kursdeltaker fra Kamerun, og dermed la hun foredraget sitt til side og tok i stedet temaet opp som et improvisert teaterstykke fra kvinners dagligliv. Framføringen deres traff spikeren på hodet, og kursdeltakerne ble involvert i viktige samtaler. Siste del av denne kursdagen var et gruppearbeid om tiltak som et prosjekt kan sette i verk for å redusere avskogingen som følge av at det tas ut for mye ved til koking i hjemmene.

Med Digni som arrangør ble det naturligvis en del nordmenn på besøk, både NMS-kolleger fra Norge og andre gamle og nye bekjentskaper. Så den siste uken har det vært mye sosialt på kveldstid.

Lørdagskvelden ble avslutningskveld for kurset, og da var vi alle samlet på en restaurant ved elva her i vårt nabolag. Vi hadde langbord på en terrasse i en fin hage, og både maten og stemningen var god. Det ble sanginnslag fra både Madagaskar, Kamerun og Congo, og mange godord til arrangørene. Veldig hyggelig!

Deltakere fra NMS-prosjekter i Kamerun, Madagaskar og Mali

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar