mandag 17. mars 2014

Tur med Norges-gjester


I to år og fire måneder var det besøkstørke i Mali, men de første dagene i mars var vi gang igjen med  Norgesgjester: 2 regionledere og 2 fra hovedadministrasjonen i NMS pluss ny Afrika-ansvarlig i Frikirken. Gutta på tur, - og en dame.

(Se også Reisebrev fra en av deltakerne.)


Det ble tre innholdsrike dager i Sevare med omegn, pluss en dag i bil nordover og én sørover. Her er høydepunktene:

* Gudstjeneste på fulani, direkte tolket til norsk, i Sevare. Etterpå inviterte menigheten på kirke-te og peanøtter. En kvinne fra menighetsrådet i Douentza var kommet ens ærend for å fortelle de besøkende om tiden under okkupasjonen. To av damene i Sevare-menigheten gav også sine vitnesbyrd. Det ble noen utrolig sterke øyeblikk. Jeg håper journalisten blant de besøkende greier å formidle noen glimt av det vi opplevde, når han får artikkelen sin på trykk i Misjonstidende.


Barna sang under gudstjenesten i Sevare.

* På ettermiddagen var det fritid, med båttur på Nigerfloden og god utsikt til havna i Mopti. Eksotisk.


Havna i Mopti

* Mandag morgen bar det av sted til Konna, byen der den maliske hæren måtte gi tapt når islamistene rykket sørover i januar i fjor. Det var det store bistandsprosjektet PDRM (NMS-prosjekt Landsbygdutvikling) som inviterte på rundtur. Første stopp i en 9. klasse som hadde undervisning om omskjæring av jenter. Og våre norske gjester mistet munn og mæle da de fikk oppleve 50 engasjerte elever og en dyktig lærer snakke åpent og direkte om kjønnsdeler og skadevirkninger.


9. klasse har undervisning om omskjæring av jenter.

* Mindre overrasket ble de ikke på neste «holdeplass», rådhuset i Konna, der prest og imam satt i møterommet og ventet på oss. At en imam i Mali skulle snakke åpent og direkte om kvinnens seksuelle lyst og glede, og hvor viktig dette var i ekteskapet, det var nok ikke helt forventet fra den norske delegasjonen. Kanskje det er hans klare tale som kan sette en endelig stopper for den skadelige praksisen? Å skjære bort kvinnens klitoris er synd og et overgrep mot Guds skaperverk, sa imamen.

Så stod landsbygda for tur, med fokus på de såkalte ledsagende aktivitetene i prosjektet som har kamp mot omskjæring av jenter som tema.

* Besøk i landsbyen Time, der prosjektet har bygd en innegjerdet grønnsakhage med brønn. Kvinnene som hadde hver sine parseller, kunne fortelle om økte inntekter for familien og bedre kosthold. Men våre observante gjester fra Norge noterte seg også at eierforholdet til hagen kanskje ikke var godt nok fundert, for der kvinnene møtte utfordringer, var deres løsning å henvende seg til prosjektet for å finne en vei ut av problemene. Det er en uønsket holdning, for de må selv angripe utfordringene hvis de skal komme videre. (Her blir det en runde med selvransakelse i prosjektet. Gjør vi arbeidet slik at lokalt eierskap fremmes?)

Gave fra grønnsaksdyrkerne!

* I neste landsby, Sama, var det mer tak i damene. Her hadde kvinnegruppen doblet startkapitalen de hadde fått fra prosjektet. Diverse inntektsbringende aktiviteter i løpet av et år og organisert sparing hadde gitt resultater.

* Siste landsbybesøk denne dagen (Saare Denga)  handlet om leseopplæring på fulani. Viktig aktivitet, for det å kunne skrive og regne er grunnlaget for mye av det som kan skape utvikling i en landsby. Kornbanken må ha regnskapsfører. Komiteene på kommune- og landsbynivå trenger arbeidsplaner og referater, som må skrives og leses.


Leseopplæringsklasse

Neste dag var det landsbyen Fatoma og nærmeste omgivelser som var i fokus. Det var kjekt å se at aktivitetshuset som vår organisasjon har finansiert (takket være en stor enkelt-gave formidlet via Frikirken) var i funksjon. En gruppe damer hadde fått opplæring i batikk, og la fram for salg de kjolestoffene de hadde produsert. Ledelsen ved senteret forklarte også hvordan 270 kvinner kan få gratis svangerskaps- og barselkontroll gjennom en solidarisk ordning med medlemsavgift (en form for helseforsikring).


Forklaring av hvordan man farger tøy.

Det ble tre travle dager for gutta, og en dame, fra NMS og Frikirken på tur. Men utbyttet var upåklagelig, vil vi tro. Maten likeså, - slik det skal være på tur. (Ikke én av dem ble syk underveis!).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar