lørdag 14. januar 2012

Evaluering

En gruppe på 3 gjennomførte i desember en såkalt midtveisevaluering av det store bistandsprosjektet vårt. Leder for gruppen var en dame fra Kamerun, sosiolog av utdanning. Med seg hadde hun en jordbruksingeniør fra Sevare og en kvinnelig lege fra Bamako, begge fulanier. Alle tre har bred erfaring fra ulike utviklingsprosjekter.

Nå er den foreløpige utgaven av evalueringsrapporten lagt fram. Vi klipper ut et par "smakebiter" fra den engelske oppsummeringen. Uttalelsene fra evalueringsgruppen viser at prosjektet virkelig er på rett vei:

In general, the evaluation team arrived in the findings that there is:
- A consistency between scheduling and planning of activities;
- A concordance between the actions of the program and the need of the target group;
- An effective involvement of partners: Populations, communes and administration;
 -An impact of the project on the populations, the program has created a strong mobilization of actors (women, youth, traditional leaders, leaders of community social structures) for the support of development activities

Det står naturligvis mye mer i rapporten. Vi må vel kunne si at generelt får prosjektet en god vurdering, men det påpekes også mangler og svakheter. Og bra er det, for det er jo litt av vitsen med en midtveisevaluering. Poenget er jo å få gjort korrigeringer slik at resultatet blir enda bedre!

Når den endelige rapporten legges fram, skal den behandles i ulike fora både her i Mali og i Norge. Den blir et nyttig redskap i arbeidet videre!

Å gi befolkningen rent vann har vært en prioritert oppgave siden det første NORAD-støttede prosjektet vårt startet på nitti-tallet. Nå er hovedfokuset vårt i dette området forvaltningen av beiteområdene.

Ved å etablere vanningsanlegg for kveg kan store gresssletter tas i bruk som beiteområde i tørketiden. En komite av kvegeiere sørger for at anlegget vedlikeholdes. Bruken av beiteområdene er regulert gjennom avtaler.

I Konna kommune har prosjektet greit å skape et stort, folkelig engasjement for å avvikle den svært skadelige tradisjonen med omskjæring av unge jenter.

Som såkalt ledsagende aktivitet i anti-omskjæringsprosjektet etableres det grønnsakshager  i enkelte landsbyer i samarbeid med befolkningen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar