fredag 21. juni 2013

Viktig fredsavtale

Tirsdag 18. juni ble det inngått en viktig avtale mellom representanter for tuaregenes frigjøringsorganisasjon MNLA og maliske myndigheter i Ouagadougou i Burkina Faso. Avtalen gjør det mulig å holde presidentvalg i hele Mali, inkludert byen Kidal som MNLA har kontrollert helt fram til nå.

Med franske soldater i spissen er hele Nord-Mali blitt frigjort fra islamistenes okkupasjon. Men i vakuumet som oppstod da islamistene flyktet, benyttet tuaregenes frigjøringshær MNLA anledningen til å ta kontrollen over byen Kidal, som er tuaregenes kjerneområde i Nord-Mali. Frankrike har på sett og vis lagt sin beskyttende hånd over tuaregene i Kidal da de har presset maliske myndigheter til å forhandle med tuaregene i stedet for å angripe dem.

Nå er en forhandlingsløsning på plass. Den åpner for at den maliske hær kan ta over kontrollen i Kidal. MNLA har sagt fra seg kravet om selvstendighet, og de aksepterer at hele Mali, Kidal inkludert, forblir en sekulær stat.

Maliske myndigheter fikk ikke gjennomslag for sitt krav om umiddelbar avvæpning av MNLAs soldater. Avtalen som nå er inngått, er foreløpig. Planen er at en endelig avtale skal inngås etter at Mali har gjennomført valg av president og fått en ny regjering på plass. Da vil avvæpning skje som del av en avtale som antagelig vil ha noe å gi til tuaregene som motytelse.

Avtalen som er inngått, avblåser tuaregenes kamp for å løsrive seg fra Mali og opprette en egen stat. Det gjenstår å se om alle deler av tuareg-hæren vil akseptere dette. Når dette skrives, meldes det på Internett om at uavhengige kilder har sett MNLA-soldater grave ned miner i veiene inn til Kidal. Hvis det er korrekt, og dette blir MNLAs "velkomsthilsen" til den maliske hær når de kommer til Kidal, "så har vi et problem", som det gjerne heter.

Første runde i presidentvalget skjer 28. juli. Det er mange kandidater, og hvis ingen får over 50% av stemmene i første valgomgang, går de to kandidatene med flest stemmer videre til andre omgang 11. august.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar