torsdag 1. august 2013

Politiske partier i Mali

Her er litt bakgrunnsstoff for dem som er interessert i det politiske liv i Mali. Når dette skrives, er det ennå ikke offentliggjort hvem som har vunnet presidentvalget som ble gjennomført 28. juli.

Amadou Toumani Touré, blant maliere bare kalt ATT, ble valgt til president i Mali i 2002, og gjenvalgt i 2007. Han tilhørte ikke noe politisk parti. Han vant sin popularitet da han ledet et militærkupp i 1991 og fikk avsatt den mer eller mindre eneveldige presidenten som da satt på «tronen» i Mali.

Etter kuppet ledet ATT organiseringen av Malis første demokratiske valg. Selv trakk han seg tilbake fra maktens korridorer og jobbet utover 90-tallet blant annet i FN. Alpha Oumar Kounaré ble valgt til president i 1992 og gjenvalgt i 1997.

Kounaré tilhørte det partiet som på den tiden var det ledende politiske partiet i Mali, nemlig ADEMA-PASJ (Alliance pour la démocratie au Mali - Parti africain pour la solidarité et la justice / Alliance for democracy in Mali - African Party for solidarity and justice).
Ved presidentvalget nå i 2013 har flere av kandidatene bakgrunn fra dette partiet selv om de i dag står i spissen for andre partier. ADEMAs kandidat ved årets presidentvalg er Dramane Dembele. Han er ikke regnet med blant storfavorittene.
Ibrahim Boubakar Keita, i dagligtale kalt IBK, er ifølge mange kommentatorer den største favoritten ved årets valg. Han var partileder i ADEMA og statsminister da Alpha Oumar Kounaré var president, men hoppet av og startet sitt eget parti da han ikke ble valgt til ADEMAs presidentkandidat i 2002. I dag leder han partiet RPM (Le Rassemblement pour le Mali / Rally for Mali).
En annen favoritt ved årets valg er Somaila Cisse. Han var ADEMAs presidentkandidat i 2002, men kom året etter på kant med partiet og stiftet da partiet URD (L’Union pour la république et la démocratie / The Union for the Republic and the Democracy).
En nykommer på den politiske scene er Cheick Modibo Diarra. Han har bakgrunn fra romforskning i USA og ledelse av Microsofts avdelinger i Afrika. Han har startet partiet RDM (Rassemblement pour le développement du Mali /  Rally for Development in Mali). Diarra ble utpekt til å være statsminister i en overgangsregjering etter statskuppet i mars 2012, men gikk av som statsminister, - etter sterkt press fra kuppmakerne, i desember samme år.
Valgordningen i Mali er slik at svært mange kandidater kan stille til valg i første valgomgang. I år er 27 kandidater med. Hvis én kandidat vinner mer enn 50 % av stemmene, avlyses 2. valgomgang, for da har man allerede en vinner. Men om ingen får halvparten av stemmene, går de to som har fått mest, videre til 2. valgomgang. Den avholdes i så fall 11. august.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar