fredag 23. august 2013

Ny start i Mali

Mali har fått ny president. Han heter Ibrahim Boubacar Keïta, er 67 år og kalles til vanlig bare IBK. På nittitallet var han statsminister under Malis første demokratisk valgte president. I 2007 stilte han også som kandidat ved presidentvalget, men måtte se seg slått av Amadou Toumani Touré, ATT, som ble avsatt som president ved statskuppet 22. mars i fjor.

Presidentvalget har foregått uten opptøyer av noe slag, og valgobservatørene fra EU har bare godord å si om gjennomføringen. Dette lover godt for tiden framover, for Mali står foran store utfordringer. Islamistene som okkuperte Nord-Mali i vakuumet etter statskuppet, er riktignok jaget bort. En militær styrke på vel 10 000 mann under FN-kommando sikrer stabiliteten, men den grunnleggende tuareg-konflikten som tente gnisten i nord og som åpnet veien for islamistenes okkupasjon, har ikke funnet sin løsning.
Tuaregenes opprørsbevegelse MNLA har støttet gjennomføringen av presidentvalget, men de har fortsatt politiske visjoner i nordområdene. Hva de ønsker å oppnå, er uklart, men helt klart er det at Malis befolkning for tiden er lite vennligsinnet overfor tuareger. Om MNLA, som startet de væpnede kampene i januar i fjor, kan oppnå noe i forhandlinger med de nye, maliske myndighetene, gjenstår å se.
Den nye presidenten har i sin valgkampanje vektlagt kampen mot korrupsjon. Dette er positivt for landet. At kuppmakerne i fjor fikk folkelig støtte, skyldtes jo nettopp at folk var gått grundig lei all korrupsjonen under forrige president. Samtidig må det vel være tillatt å være litt tilbakeholden i troen på at en gammel politisk ringrev som har sittet i utallige politiske posisjoner i perioder hvor korrupsjon har florert, nå skal være mannen som rydder opp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar