torsdag 17. oktober 2013

Ouelessebougou

Det får holde med ett ord i overskriften. Dette ene ordet, Ouelessebougou, tar det man måtte ha av oppmerksomhet.

Og nå kommer nyheten: Jeg (det er Helge som skriver, - Else er på NMS-møter i Stavanger) har vært i Ouelessebougou! For det er her Antoine og Martine og de tre barna deres bor. De er misjonærer på vent, for de hører egentlig til et annet sted lenger nord, der de var misjonærer før krisa kom.

Vi var 5 som dro til Ouelessebougou, en time og et kvarters kjøring sør-østover fra Bamako. Først og fremst var det misjonsleder Etienne fra Kamerun som ville se til de utsendte misjonærene fra Den evangelisk-lutherske kirken i Kamerun. Og så var det tre kolleger og meg som var nysgjerrige på hvordan det var å være misjonær i Ouelessebougou. (Begynner dere å få drag på uttalen nå? Ou=norsk o, "oelesebogo". Bougou betyr for øvrig hus eller hjem på bamabara).

Martine og Antoine er evangelsitmisjonærer. Vårt radiostudio i Sevare har i mange år produsert kristne radioprogrammer på språket fulani, og disse er blitt sendt fra mange steder i Mali, deriblant fra en kristen radiostasjon som drives av en menighet i Ouelessebougou. Denne kirken har røtter i en amerikansk misjonsorganisasjon. De bruker språket bambara, mens Antoine og Martine snakker fulani og kan altså komme i kontakt med folkegruppen fulani som driver med kveg over hele Mali, også i områdene ved Ouelessebougou. Alt skjer i samarbeid med den eksisterende menigheten i Ouelessebougou.

Dessverre viser det seg at mange av fulaniene i områdene ved Ouelessebougou (nå går det greit, hva?) ikke lenger snakker fulani, de har glemt sitt eget språk fordi alle andre i området bruker bambara. Men noen snakker altså fulani, og av disse er det noen som Antoine og Martine har kontakt med. En får kristen opplæring for tiden.

Antoine og Martine og barna bor i et hus med langt enklere standard enn det som har vært vanlig i vår organisasjon tidligere. Men de så ut til å takle det godt. De har strøm fra solcellepanel, noe som ikke er nok til å kjøle ned huset med vifter (bølgeblikktak uten "plafond" under ER varmt!). Men en liten parabolantenne får de driftet, slik at barna kan se TV både fra Mali og fra hjemlandet Kamerun.

Antoine, misjonær fra Kamerun, henter vann i brønnen foran huset deres i Ouelessebougou.
Den kristne radiostasjonen i Ouelessebougo ligger ved siden av kirken, presteboligen og den kristne grunnskolen
som kirken driver.


Kirkebygget i bakgrunnen. I forgrunnen en slags ovn hvor prestefruen varmer opp karite-nøtter for å utvinne en
olje som kan brukes til det meste, fra matlaging til såpeproduksjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar