torsdag 28. november 2013

Planlagt advent og jul i Norge

Vi er i vårt femte år her i Mali og noe vi har erfart i løpet av disse årene, er at det ofte ikke blir slik som vi har planlagt.

For litt over to år siden levde vi trygt og godt i Sévaré. Helge var i gang med planer om videre studier i fulanispråket i tillegg til oppfølging av det diakonale arbeidet. Else hadde hatt besøk først fra en journalist fra Norge og så to ansatte fra økonomiavdelingen i NMS. Vi hadde akkurat vært på en spennende rekonvaleseringstur til et feriested med tanke på en Ravianlatur som var under planlegging og vi ventet besøk fra familien til jul. På det tidspunktet var det 8 misjonærer og 2 ettåringer fra NMS i tillegg til 6 barn her i Mali som Else hadde et spesielt ansvar for å følge opp.
Så begynte ting å skje, kidnapping av vestlige ikke langt fra vårt område, evakuering av oss norske til hovedstaden og videre derfra til Norge på juleferie. Vi var kun tre som vendte tilbake, Frode, Helge og Else, og det er fortsatt bare vi fra NMS som er i Mali. Utover våren 2012 eskalerte urolighetene i nord og i sør kom det til et statskupp 22. mars. Ny evakuering til Norge! –også våre afrikanske kollegaer ble da evakuert til sine respektive hjemland grunnet okkupasjon av nordområdet.
Høsten 2012 var vi tre fra NMS pluss to fra Frikirken og noen av de afrikanske misjonærene tilbake i Mali. Høsten var spendt og vår lokale sikkerhetskomité fulgte situasjonen tett. Julen forløp rolig med julaften feiret på norsk vis og 1. juledag på malisk vis. Videre opplevde vi en flott fulanileir i romjulen. Alt gikk etter planen på det tidspunktet, men så skjedde det endringer igjen. Okkupantene var på full fart sørover mot byene Sévaré og Mopti. De hadde som mål å gjennomføre den andre fredagsbønnen i januar i den store moskeen i Mopti. Hvis det målet hadde blitt nådd, stod hele resten av landet i fare for å bli okkupert. NMS bestemte da ny evakuering for oss tre. Også denne gang til Norge, men heller ikke denne hjemreisen skjedde etter planen!
Helge har likevel stort sett kunnet fortsette oppfølgingen av det diakonale arbeidet i løpet av disse to årene enten vi har vært i Oslo eller i Bamako, men for Else har det vært store endringer. Det ble ikke noe av den planlagte Ravinalturen eller besøk fra NMS-ledelsen i 2012, det har ikke vært mange misjonærer og norsk skole å følge opp og de nyrekrutterte misjonærene kom ikke til Mali. Isteden har det blitt lengre opphold i Norge med reising i foreninger og menigheter med informasjon om arbeidet i Mali. Og det er i forbindelse med Elses Norgesarbeid at vi nå setter oss på flyet som bærer oss nordover. Det er etter planen! Bonusen av at ting ikke gikk etter planen her i Mali, er nå at vi får huset vårt i Oslo fullt av barn, svigerbarn og barnebarn i julen! Vi gleder oss!
Og det blir derfor en lang planlagt pause her på bloggen vår!
Vel møtt igjen mot slutten av januar 2014!

Vi ønsker dere som følger oss på bloggen, en innholdsrik og god adventstid,
deretter en velsignet julehøgtid
og alle gode ønsker for det nye året!
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar