onsdag 1. januar 2020

Prest med spesiell bakgrunn

Vi har ikke forlatt Kamerun ennå. Vi har vært på besøk her i to uker nå, og det slår oss hvor negativt alle snakker om landet. Det kan vi fortelle mer om en annen gang. Her skal dere få en hyggelig historie. Hyggelig for misjonsinteresserte, i alle fall.
Vi møtte Moussa utenfor Centre d'Accueil, kurs- og konferansesenteret som tidligere var internat og skole for norske barn. Vi visste om ham, men vi kjente ham ikke fra vår periode i Kamerun.
Moussa, ja, han heter ikke Moussa, men vi kaller ham det, ble født i 1972. Han har gode grunner for å holde lav profil, men et bilde på Internet går greit, sier han. Han har selv lagt ut bilder.
Fødselsåret er omtrentlig, slik det er for mange kamerunere uten en reell fødselsattest. Men fødestedet er det ingen tvil om. Han ble født i en større by langt nord i Kamerun. Faren hans var landsbysjef, eller egentlig mer som en lokal konge siden det her handler om en sjef tilhørende fulani-folket. Fulaniene erobret Nord-Kamerun på midten av 1800-tallet og var herskerfolket i Nord-Kamerun helt til den franske kolonimakten overtok styringen. Franskmennene kjøpte imidlertid seg fred med de lokale fulani-kongene ved å gi dem fortsatt makt til å avgjøre lokale saker.
Moussas far døde da Moussa var 5 år. Det førte til strid om tronen. En onkel av ham vant den kampen, og Moussa ble adoptert som sønn hos den nye kongen.
Moussa ble preget av den interne maktkampen i familien. Da han ble ungdom, funderte han mye på hvordan familieproblemer kunne løses. Han fikk god opplæring i islam og leste i skriftene et råd om at dersom du har problemer, så gå til bokens folk og spør om råd.
Bokens folk var jøder og kristne, så han gikk til en kristen venn fra barneskoletiden. Denne vennen var nå evangelist i en kirke. Her fikk han en Bibel. Han forklarte ikke at det var for å lære om å løse familieproblemer, at han ville lese Bibelen, Men det var hans egentlig motivasjon.
Han leste om kong David og de andre kongene i Det gamle testamente. Men han leste også om Jesus. Dette skapte interesse for å lære mer. Presten i den lokale kirken som han hadde henvendt seg til, gav ham da det råd å reise til sykehuset Ngaoubela drevet av Den Evangelisk-Lutherske kirken i Kamerun (EELC). Her var det flere med samme etniske bakgrunn og samme språk som han selv. Ville han lære mer, var dette det beste stedet å dra til for å få opplæring.
Så Moussa reiste til Ngaoubela. Her fikk han mer opplæring og ble døpt. Siden tok han gymnaset før han reiste til Jos i Nigeria og tok både bibelskole og en internasjonal medieutdanning der.
I 2011 begynte han å arbeide ved radiostudioet Evangeliets Røst drevet av EELC i Ngaoundere. I 2015 fikk han kall til å ta presteutdanning ved denne kirkens presteskole i Meiganga.
I dag er Moussa gift med en kristen kvinne fra sitt eget folkeslag. De har to barn. Hans mor lever fortsatt, og hun har ingen innvendinger mot at Moussa er blitt en kristen.
Moussa er nå inne i siste del av presteutdanningen. Det handler om 2 år med praksis (praktikum) i en menighet. Ved siden av dette arbeidet oversetter han kristne bøker fra fransk til fulani. Han behersker arabiske bokstaver og kan lese og skrive fulani med slike bokstaver.
Moussa er en drivkraft i nettverket for kristne fulanier i Kamerun. De teller ca 100 i dag. 25 av disse bor i nærheten av Ngaoundere, og de møtes 2 ganger i måneden til bibelstudium og bønn.
Moussa er en ressursperson både på grunn av sin bakgrunn, men også på grunn av sin utdanning. Det blir spennende å følge ham videre.

Det blir spennende å følge Moussa videre!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar