lørdag 19. september 2009

Håndverk vs. kinesisk produksjon

Kineserne har invadert Afrika. Overalt selges det ting og tang produsert i Kina, det være seg klær, plastsandaler eller vannkraner. Felles for disse produktene er at de går i stykker etter et par ukers bruk.

Malieren Eli Dollo har tatt opp konkurransen med kinesisk klesproduksjon. Han kjøper inn bomull som er økologisk produsert her i Mali. Det er store bomullsmarker med kunstig vanning fra Nigerelva litt sør for oss. Bomullen distribuerer han til en stor flokk kvinner som sitter i hjemmene sine og spinner bomull på gamlemåten. Bomullstråden blir så brukt i veveriet som Eli har bygget opp på verkstedområdet sitt. Vevstolene er bygd i tre, og vevingen skjer manuelt.

Når tøystykkene er vevd ferdig, overtar fargerne. Fargene som brukes, er jordfarger i ordets rette forstand. Fargepulveret er utvunnet av lokale planter og mineraler. De lokaltproduserte stoffene blir så brukt enten til klesproduksjon eller til mer kunstnerisk produksjon. Eli Dollo er nemlig kunstner i tillegg til å være ”industri-gründer”. Han har lært opp unge mennesker til å dekorere stoffer, enten med batikk eller med stoffmaling.

Eli Dollo og hans bror David har hatt nære relasjoner til vår lokale organisasjon siden oppstarten. De er aktive i en kirke i byen her hvor språket som brukes, er fransk og bambara. (vår visjon er som kjent å bygge en kirke hvor fulani er språket.)

Helge har kjøpt skjorte og bukser som er laget ved verkstedet til Eli Dollo. Et par duker har det også blitt, og mer blir det vel siden. Vi får gjøre vårt til at lokal produksjon ikke blir utkonkurrert av kinesiske varer som ikke varer …..




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar