tirsdag 25. januar 2011

Agape-måltid i fengselet

Hvert år arrangerer de evangeliske menighetene i Sevare et agape-måltid for de innsatte i Mopti fengsel. Når 10-15 forskjellige morsmål er representert i fengselsgården, kan en kanskje like godt bruke latin for å si at dette er et kjærlighetsmåltid!

Arrangementet er årlig og legges som regel til en lørdag like etter jul. I år ble det ikke plass på kalenderen før 15. januar. Det var nemlig så mange brylluper å feire for de kristne i én av kirkene her!

Mopti og Sevare er nabobyer, - det er kun 12 km i mellom de to byene. I begge byer finnes CMA-kirken, som har røtter tilbake til amerikansk misjon. I Sevare finnes også Allianse-kirken, som er grunnlagt av tysk Allianz-mission. I disse kirkene er det rundt 200 til gudstjeneste hver søndag (men ingen fra fulanistammen!), og det var fra disse to menighetene sammen med vår egen, lille fulanispråklige menighet at det ble dannet en komité som sto for agapemåltidet.

15 kvinner kokte maten i store gryter. De samme kvinnene hadde dagen før vært på markedet og kjøpt inn råvarene, med penger samlet inn blant de kristne lokalt pluss en andel finansiert av Det Norske Misjonsselskaps diakonale prosjekt i Mali. Det hele ble kjørt til fengselet og båret inn til de ca 100 innsatte som var samlet i fengselsgården. Bespisningen ved slike anledninger foregår på enkelt vis; Grupper på 5-6 samles rundt et "vaskevannsfat" med mat, og man spiser naturligvis med fingrene!

Representantene fra menighetene var også med inn og spiste måltidet sammen med de innsatte. Programmet var enkelt: Det var ord til velkomst fra fengselsledelsen, hilsen fra menighetene, en andakt ved en av prestene, matudeling og gaveutdeling. Julegaven var som i fjor, et stykke såpe og et nytestamente til hver og én, fengselsbetjeningen inkludert. Og før det hele ble rundet av, ble ordet gitt til både betjening og innsatte, og alle takket og så fram til neste års besøk.


Maten ble kokt ute i bakgården til Allianse-kirken i Sevare.


Maten bæres inn i fengselet (dør til venstre).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar