søndag 9. januar 2011

Magiske Djenne

Djenne er en by som ligger vel en times kjøring sørover fra Sevare. For å komme til Djenne, må man ta ferge over elva Bani. Ferga tar 3 biler, og overfarten tar ikke mange minuttene.




Djenne er et kjent turistmål i Mali, for her finner man verdens største bygning bygd i leire. Magnus og Nora, som har vært på besøk hos oss i jula, hadde ikke vært i Djenne før, så vi tok turen dit siste lørdagen før deres retur til Norge.

John Travolta møtte oss ved ferga. Ja, du leste riktig. John Travolta er guide i Djenne. Det har han vært i 20 år faktisk. Han har naturligvis et annet navn, men turistene husker ikke maliske navn. John Travolta derimot, det husker man.

Vi hadde en formiddag i byen og fikk tatt den vanlige turistløypa, som ”tilfeldigvis” ender et sted hvor man selger ting som turister gjerne kjøper ….

Djenne er et tyngdepunkt for islam i Mali. Byen har 44 koranlærere, med hver sin koranskole. Og disse marabouene, som de kalles, kan mer enn å undervise. John Travolta ville gjerne framheve hvor dyktige Djennes marabouer er, så han fortalte mye om deres magiske ferdigheter. Kuhorn over døra som er plassert der med de rette trylleordene fra marabouen, sørger for at tyver som prøver seg, ikke kan bevege seg bort med tyvegodset. Og arbeidsmiljøet er vel ivaretatt når den store moskeen trenger reparasjon, for en marabou kan de rette trylleordene som gjør at ingen faller ned når de arbeider.

Denne troen på koranlærerens magiske evner er svært utbredt i Mali. De rike betaler store summer penger til marabouer med anerkjente magiske evner for å sikre seg beskyttelse eller framgang i livet. Så afrikansk islam er godt blandet med tradisjonell afrikansk religion med tro på ånder og magiske krefter.


Moskeen i Djenne er verdens største bygning bygd i leire. Den rommer 2000 mennesker og er i daglig bruk. Siden 1988 har den stått på UNESCOs verdensarvliste. Moskeen ble bygd i 1906, men det har vært moskee på stedet siden 1300-tallet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar