onsdag 19. januar 2011

Kvinneprosjektet i PDRM

Styremøte for bistandsprosjektet PDRM (Projet de Developpement Region Mopti) er et møte vi alltid ser frem til. Helge sitter i styret som leder for diakonarbeidet i vår lokale misjonsorganisasjon og Else som representant for NMS.

Styret var samlet denne uken i Douentza og behandlet bl.a årsrapport og årsregnskap 2010. Prosjektet har lagt bak seg sitt andre prosjektår, og i følge årsrapporten som ble lagt frem, har det kommet godt i gang og følger de vedtatte planer. Hva er da oppgaven til et styre?? Rose, bekrefte, være spørrende og interesserte, men ikke minst se til at det som utføres fører til bærekraftig utvikling.

I vår blogg om PDRM fra januar 2010 er det beskrevet hva bistandsprosjektet «vårt» går ut på. Det er todelt, og fra den ene delen som omhandler styrking av kvinners rettigheter og kampen mot omskjæring av kvinner, fikk vi i går meget gledelige og oppmuntrende meldinger.

De tre representantene derfra kunne fortelle om at det allerede er synlige tegn (tydelige indikatorer) på endringer i holdning og praksis når det gjelder omskjæring av unge jenter:

1. Åpenhet
Før oppstart av prosjektet for to år siden, var det tabu å snakke om omskjæring av kvinner. Nå snakkes det åpent om det både i hjemmene, landsbyene, skolene og i ulike fora.
2. Engasjementet
Tema settes på dagsorden både i landsbykomiteer og i kommunen. Det reflekteres og diskuteres om hvilke tiltak som kan settes inn i kampen mot omskjæring.
3. Antall redusert
I én landsby skulle egentlig 35 unge jenter i 9-10 års alderen blitt omskåret i november 2010. I følge det prosjektet kjenner til, ble 13 av disse ikke omskåret fordi landsbysjefen satte ned foten og ba foreldrene slutte med praksisen!
4. Kunnskap
Kvinnene har nå blitt klar over at de mange fysiske og psykiske plager de har hatt og fremdeles har, har sammenheng med at de ble omskåret som barn.
5. Mindre fravær
Skolene kan melde om mindre fravær hos jenter for perioden november – januar, som er den perioden hvor inngrepene utføres.

Kvinnene selv er nøkkelpersonene i denne kampen mot å lemleste unge jenter. Det er kvinnene som bestemmer når inngrepene skal foretas, og det er kvinner som utfører dem. En styrking av kvinners økonomiske rolle i familien og bevisstgjøring om deres rettigheter gjennom økt kunnskap, blir derfor viktige komponenter i prosjektet for å få en slutt på denne praksisen.


Gabdo Cissé er en meget engasjert og dyktig leder av kvinneprosjektet.

2 kommentarer: