søndag 10. april 2011

Fistula

Når en ung jente blir omskåret, øker risikoen for å komplikasjoner ved fødsel. Fistula er én av de mest alvorlige komplikasjonene. Fistula beskriver en tilstand der kvinnen er revnet nedentil. Det skjer når fødselen tar svært lang tid uten at barnet finner veien ut.

Fistula-kvinnene i Afrika er på mange måter vår tids spedalske. Fordi disse kvinnene har fått ødelagt normale kroppsfunksjoner knyttet til urin og avføring, blir de utstøtt fra samfunnet og familien de har vært en del av. Så godt som 100% av kvinnene blir forlatt av mannen hvis barn de har ofret sin egen helse for å føde.

I Mopti, byen ved elva 12 km fra der vi bor, er det bygd opp et senter for fistula-kvinner. Flere aktører står bak de tiltakene som er iverksatt. Organisasjonen Médicins du monde (doctors of the World) har i 15 år foretatt kirurgiskoperasjoner av til sammen 144 kvinner rammet av fistula. De har lært opp lokale leger i å foreta inngrepet. For kvinnene er operasjonen gratis.

Den lokale frivillige organisasjonen Delta Survie har bygd opp et velferdssenter på naboeiendommen til sykehuset. Her kan kvinnene bo en ukes tid før operasjonen og få næringsrik mat som gjør dem i stand til å tåle operasjonen. Etter operasjonen tilbys de et rekonvalesensopphold hvor de får opplæring i ulike inntektsbringende aktiviteter som farging av tøy etter lokale tradisjoner, søm, produksjon av halskjeder av smykkestener med mer.

Vår organisasjon i Mali har inngått et samarbeid med Delta Surivie der vi bidrar med litt økonomisk støtte til driften av velferdssenteret, og da særskilt mat-programmet som ble startet opp etter at man ble klar over at mange kvinner ikke tålte operasjonen fordi de var for underernært som følge av den sosiale utstøtingen som hadde skjedd.

Else og en katolsk søster i samtale med en gruppe av "fistula-damene".

Én av de to sovesalene ses i bakgrunnen. Livet leves for det meste ute på grådsplassen.

Duken er laget ved hjelp av lokale teknikker for plantefarging. På bordet ligger halskjeder som kvinnene lager og selger.

Om et års tid vil hele sykehuset i Mopti flytte til Sevare. Organisasjonen Delta Survie har kjøpt en 5 måls naboeiendom til sykehuset, og her vil et nytt senter for fistula-kvinner bygges opp. Halvparten av eiendommen vil brukes til grønnsaksdyrking. En brønn er gravd og det er allerede installert pumpe og vanntårn som sikrer at det kan dyrkes grønnsaker også i tørketiden.

Her dyrkes det grønnsaker. I bakgrunnen reiser det nye sykehuset seg.

Else og Bara Sankara på eiendommen som skal romme det nye fistulasenteret når det nye sykehuset tas i bruk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar