fredag 20. september 2013

Diakonale tiltak

Vår lokale organisasjon har ett stort diakonalt prosjekt med NORAD-finansiering (PDRM/Landsbyutvikling). Og så har vi mange små prosjekter samlet under etiketten «Diakonale tiltak i Mali» (NMS giverprosjektnummer 622 487). Disse prosjektene er helfinansiert av NMS og Frikirken i Norge, og det er dem vi skriver om her.

Til tross for at vår organisasjon i enkelte perioder i år har vært helt uten misjonærer og i andre perioder nesten uten misjonærer, så er det blitt gjennomført mange diakonale tiltak likevel. 12 personer har fått hjelp til å starte inntektsbringende aktiviteter. En har åpnet «frisørsalong» (et bittelite skur med bølgeblikktak), to har startet frokostrestaurant i veikanten, to har startet «business» med geitekje og lam og resten har startet salg av diverse varer. Alt dette har vår misjonærkollega fra Kamerun, Suzanne Ngayap, fulgt opp. Hun og mannen Moïse har vært i Mali det meste av dette året.

Vår lokale administrasjon har utbetalt stipend til 3 utvalgte studenter, og en lokalt ansatt lærer har gitt ekstraundervisning til barn i menigheten i Sevare gjennom hele året. Undervisningen i malisk skole er svært dårlig, og når foreldrene selv ikke kan lese, er det ikke så lett, så disse barna har hatt god nytte av ekstraundervisning.
Hawa (i midten) viser bordet hvor hun presenterer en frokostmeny hver morgen
(- fotografen var ikke til stede da bildet burde blitt tatt ...)
I Fatoma har den lokale organisasjonen APCEF nå tatt i bruk det nye aktivitetssenteret som er finansiert av Frikirken i Norge. 270 kvinner er inne i et helseprogram hvor de innbetaler til en felleskasse ca 5 kr hver måned og er da sikret gratis medisinsk oppfølging under svangerskap, fødsel og spedbarnskontroll. Vi har finansiert start-utgifter som produksjon av helsekort og en viss opplæring, mens selve oppfølgingsprogrammet er selvfinansierende med 270 betalende medlemmer i en slags forsikringsordning.

En annen organisasjon som vi samarbeider med og bidrar økonomisk til, har et senter for fistula-rammede kvinner. De har store utgifter for tiden fordi Mopti-regionen har fått nytt sentralsykehus, og deres senter må flytte for å være i nærheten av sykehuset der kvinnene blir operert. Etter operasjonen får de opptrening som setter dem i stand til å bli reintegrert i samfunnet.
Fistulasenteret flytter fra Mopti til Sevare. Hyttene på det nye senteret bygges med brent murstein i "iglo-form", en byggemåte som både bevarer naturressursene, skaper arbeid for kvinner og gir hytter som er svalende i varmen.
For tiden er det ingen misjonærer i Sevare. Men menigheten der har et lite diakonalt arbeid som vi støtter. Når de samler inn og gir til noen som er syke eller på andre måter trenger hjelp, så dobler eller firedobler vi beløpet. Menigheten samarbeider også med andre evangeliske kirker i Sevare om et diakonalt arbeid i fengselet. Misjonens bidrag blir å gi økonomisk støtte når det er spesielle behov.
Mat bæres inn i fengselet i store bøtter når de tre kirkene (økumenisk samarbeid!) i Sevare inviterer
fangene på julemiddag hvert år.
(Nå er for øvrig fengslet flyttet fra trange lokaler i Mopti til noe stort og nytt som vi bare har sett på avstand i Sevare.)
Og ennå er det mer. Misjonærenes diakoni-komité samles i neste uke, og da vil vi blant annet vurdere støtte til en organisasjon i Mopti som arbeider blant gatebarn. Et par av våre lokalt ansatte i det store Norad-støttede prosjektet vårt har besøkt organisasjonen og går god for at arbeidet holder kvalitet og at de trenger penger til driften.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar