mandag 23. september 2013

Kampen mot omskjæring av jenter

Siden 2006 har vår lokale organisasjon, som har hovedtyngden av arbeidet i Mopti-regionen, engasjert seg i arbeidet med å få avsluttet tradisjonen med å omskjære unge jenter. Et slikt inngrep, som på norsk betegnes med begrepet kjønnslemlestelse, er i strid med menneskerettene og har store negative konsekvenser for jenta. I verste fall er skadevirkningene så store at jenta dør av blødninger.  Det er svært vanlig at jenter som er blitt omskåret, får store problemer i forbindelse med fødsel. Når komplikasjoner oppstår, settes både barnets og morens liv i fare. Et tragisk utfall av komplikasjoner som følge av omskjæringen kan være at barnet dør og morens underliv ødelegges (fistula).


Vårt arbeid har vært organisert på denne måten:
1. Samarbeid med organisasjonen APECF i Fatoma, en stor landsby 10 km nord for Sevare. APECF driver et arbeid i kommunene Fatoma, Bassiro og Kounari. Vår organisasjon har dekket utgifter i forbindelse med samlinger og opplæringsaktiviteter i perioden 2006 til 2012. Vi har ikke betalt ut lønn. Alt arbeid er gjort på frivillig basis av organisasjonen APECF.  
 
2. Fra og med 2009 ble kampen mot omskjæring av jenter tatt inn som én av to hoveddeler i vårt store NORAD-støttede prosjekt (NMS giverprosjekt «Landsbyutvikling», lokalt navn «PDRM»). Arbeidet ble planlagt konsentrert til Konna kommune, ca 60 km nord for Sevare (det vil si 50 km nord for Fatoma).
 
3. I juni 2012 ble vårt store NORAD-støttede prosjekt omgjort og kampen mot omskjæring av jenter ble eneste aktivitet. Beiteforvaltningsdelen i Seeno-området nord for Douentza måtte legges ned på grunn av islamistenes okkupasjon. Arbeidsområdet for opplysningsarbeidet mot omskjæring av jenter ble utvidet til å omfatte 3 kommuner sør for Konna, bl.a Kounari og Fatoma (se oval markering på kartet nedenfor), to kommuner som APECF allerede hadde et arbeid på gang i. Utvalget av landsbyer i disse kommunene ble gjort i samarbeid med APECF slik at man unngikk å starte opp i områder som allerede var kommet langt i å få slutt på omskjærings-praksisen.
 
 
4. I 2012 ga vi støtte til byggingen av APECFs aktivitetssenter i Fatoma. Senteret ble innviet i november 2012. Selve byggingen ble finansiert av Frikirken i Norge (en stor enkelt-gave!), mens en videregående skole i Mosjøen har blant annet samlet inn penger til å utstyre huset med elektrisitet (solcellepanel) og møbler. En av 4 hovedaktiviteter ved huset dreier seg om å videreføre opplysningsarbeidet for å få avviklet tradisjonen med omskjæring av jenter. Ideen med huset er at det skal gi inntekter (bl.a skal det drives opplæring i håndverk-arbeid, med salgsinntekter til huset) slik at informasjonsarbeidet knyttet til mor/barn helse (heri inkludert skadevirkningene ved omskjæring av jenter) skal være selvfinansierende.
Aktivitetssenteret i Fatoma
Undervisnings-salen i aktivitetssenteret. Bildet er tatt under innvielsen av senteret.
5. Det NORAD-støttede prosjektet PDRM (NMS giverprosjekt «Landsbyutvikling») har i år søkt om å få forlenge prosjektperioden med to år, altså for årene 2014 og 2015 også. Med den rammeavtalen NMS nå har med Digni, som forvalter misjonsorganisasjonenes samarbeid med NORAD, så vet vi at den forlengelsen er «i boks».

Denne utviklingen i arbeidet, som dels er villet, dels oppstått som en konsekvens av den nå avsluttede okkupasjonen av Nord-Mali, medfører at kampen mot omskjæring fases ut av det som heter «Diakonale tiltak» (NMS giverprosjekt 622 487). Det er ikke lenger behov for å støtte organisasjonen APECF, dels fordi de er på vei inn i selvfinansiering av sitt arbeid, dels fordi vårt store NORAD-støttede prosjekt PDRM arbeider i samme område i godt samarbeid med APECF.
Fra og med 2014 vil kampen mot omskjæring av jenter ha minimale utgifter innenfor rammen av det vi kaller «Diakonale tiltak». Noe aktivitet vil det dog være, bl.a ønsker vi å være en bidragsyter når det statlige organet for familie- og kvinnerelatert arbeid kommer og ber om bidrag til å gjennomføre aktiviteter eller store møter. Men vår finansielle støtte til APECF innenfor rammen av «Diakonale tiltak» tar slutt, - etter 7 års samarbeid. Alt samarbeid med APECF skjer heretter gjennom det NORAD-støttede prosjektet PDRM (NMS giverprosjekt Landsbyutvikling).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar