lørdag 19. februar 2011

Kampen mot kjønnslemlestelse

NMS og Frikirken har gjennom misjonsarbeidet i Mali i mange år støttet kampen for å få avviklet praksisen med omskjæring av unge jenter. Arbeidet i Fatoma-området har vært svært vellykket. I tre kommuner her, med en befolkning på rundt 35 000 innbyggere, er det så godt som helt slutt på praksisen. Tidligere ble nærmere 100 % av jentene omskåret, de fleste i 8-10 årsalderen, mens det i noen områder har vært vanlig å foreta inngrepet (og seremonien) på jenter helt ned i småbarnsalder.

Det store NORAD-støttede prosjektet vårt i femårsperioden fra 2009 til 2013 har kampen mot kjønnslemlestelse som et stort og sentralt element. Dette prosjektet arbeider i Konna-området.

Vi må vel kunne si at maliske myndigheter fram til nå har hatt en lunken holdning til praksisen med omskjæring av jenter. Riktignok er det vedtatt en lov som forbyr helsepersonell å utføre inngrepet. Og læreplanen for offentlig skole pålegger alle skoler å undervise om hvilke helseplager og andre skadevirkninger praksisen med omskjæring av jenter bringer med seg. Men da spørsmålet om å lovfeste et generelt forbud mot å utføre omskjæring av jenter kom opp for et par år siden, etter påtrykk fra FN-organer, våget ikke politikerne ta dette steget. Temaet var for sensibelt, ble det sagt. Det kan synes rart siden nabolandet Burkina Faso har vedtatt lovforbud. Men slik er det altså.

I vår region, Mopti-regionen, ser det imidlertid ut til å skje en endring. Vi deltok nylig på et arrangement i anledning den Internasjonale dagen mot kjønnslemlestelse, og der sto regionens guvernør fram med et krystallklart budskap om å avvikle den svært skadelige praksisen.

Prosjektledelsen fra vårt kamp-mot-omskjæring-prosjekt var naturligvis til stede på arrangementene i Mopti, og de hadde med seg en gruppe kvinner som har (inntil nå hatt) omskjæring av jenter som yrke. Og, bare for å ha nevnt det, prosjektet vårt sponset arrangementet i Mopti med et par tusen kroner. Vi er samfunnsbevisste og vil gjerne bidra, og myndighetene vil gjerne ha støtte ….

Arrangementet startet med at vi fikk være med på en undervisningstime om omskjæring i en 8. klasse. Det var saklig og klar undervisning, med illustrasjoner og åpen, rett-på-sak-samtale med elevene. På ettermiddagen var det besøk i en landsby som har besluttet å avvikle praksisen. Her var det musikk og maske-dans, informasjonsformidling gjennom skuespill og gode taler fra autoritetspersoner som guvernør, ordfører og representanter fra barne- og familie-etaten i regionen.

Det ser nå ut til å være allment kjent at islam ikke påbyr omskjæring. Skikken er kun en tradisjon, og tradisjoner kan endres. Flere og flere forstår nå at denne skikken faktisk bør og må endres. Av hensyn til jentenes helse.

Bildene nedenfor er fra arrangementer i Mopti region på Den internasjonale dagen mot kjønnslemlestelse.


Delegasjonen fra vårt prosjekt "Kampen mot omskjæring av kvinner".


En dansende bukk inngår i dogon-folkets tradisjonelle danser.


Obama har fått en plass i den tradisjonelle maskedansen!


Malisk TV filmet det hele. Arrangementet ble ledet av ansatte i barne- og familieetaten.


Guvernøren holdt en krystallklar appell mot kjønnslemlestelse.


En humoristisk sketsj fikk fram det alvorlige budskapet.

1 kommentar: