tirsdag 10. april 2012

Hva nå?

Situasjonen i Bamako og i sørlige del av Mali ser ut til å stabilisere seg. Kuppmakerne har inngått en avtale om overgang til sivilt styre, og den lovlig valgte presidenten Amadou Toumani Toure har frivillig fratrådt sitt embede noen uker før hans presidentperiode uansett vlle vært avsluttet.

Vårt Land har grei informasjon i denne artikkelen: Sanksjoner mot Mali heves

Når det gjelder misjonsarbeidet til NMS og Frikirken i Mali, er det følgende å si:

- Alle norske misjonærer er nå i Norge. Tirsdag 17. april blir det en samling i Stavanger der alle møtes for å snakke om det som har hendt og diskutere veien videre.
- Det er bestemt at alle afrikanske misjonærer også reiser tilbake til sine hjemland og blir der til situasjonen i Mali er mer avklart.

Uten misjonærer stopper naturlig nok det organiserte evangeliseringsarbeidet opp. Det er også vanskelig å se for seg hvordan det diakonale arbeidet skal kunne fortsette nå i tiden framover, særlig når det gjelder arbeidet som skjer i områdene rundt Douentza. Foreløpig må vi bare vente og se an situasjonen.

Separatistbevegelsen fra folkegruppen tuareger har som kjent vunnet en militærog seier i Nord-Mali.  Opprørerne benyttet maktvakumet etter statskuppet i hovedtsaden Bamako og inntok lett de tre største byene i nord ved hjelp av våpen fra Ghaddafis nedkjempede hær i Libya og med militær støtte fra islamister som har som mål å innføre en islamsk stat med sharia-lovgivning i området. Tuaregene har proklamert løsrivelse fra Mali for den nordligste delen, som de nå kaller Asawad.

Tuareg-opprørerne inntok Douentza i forrige uke, men har nå trukket seg tilbake herfra. De har fastsatt grensen mellom sin nye stat Asawad og Mali et sted nord for Douentza. De kontrollerer Gossi, Hombori og Bambara Maounde, mens Boni og Douentza lar de fortsatt tilhøre Mali. Douentza by er nå i et stort tomrom, hvor verken maliske myndigheter eller tuareg-opprørere kontrollerer byen.

Når det gjelder islamist-delen av okkupasjonsstyrken i nord, så har de som sagt som uttalt mål å innføre sharia i hele Mali. De er ikke opptatt av å løsrive den nordlige delen fra Mali. Så de vil, om de har militær styrke til det, fortsette å angripe sørover.

Kontoret til staben i det store bistandsprosjektet vårt ligger i Douentza. Alle våre ansatte har forlatt området og er i sikkerhet på ulike steder.

De kristne i byene Timbuktu og Gao har flyktet. Isalmist-delen av opprørerne har brent en katolsk kirke i Gao og truet med å drepe prestene og de kristne, som heldigvis rakk å flykte. Det er ikke meldt om forfølgelse av kristne i Douentza. De som tilhører vår menighet, samlet seg til gudstjeneste i påsken, og de er fortsatt i byen. De føler seg trygge slik situasjonen er nå.

Vi har jevnlig kontakt med våre ansatte og våre kristne venner i Mali. De trenger vår forbønn!