torsdag 24. januar 2013

Douentza jubler

Da maliske og franske soldater kjørte inn i Douentza tidligere denne uken, ble de møtt av en jublende befolkning. Noen kom med høner i gave, andre ga en sau. Ja, noen ga sågar ei hel ku i glede over at byen igjen er under maliske myndigheters kontroll.
Vi var ikke tilstede i Douentza den dagen soldatene kjørte inn i byen, men de av Douentzas befolkning som er dogon, sto nok antagelig i veikanten på denne måten og trommet, danset og spilte fløyte.

Nesten 10 måneder har gått siden Nord-Mali ble okkupert. Okkupasjonen førte til at deler av NMS sitt store, NORAD-støttede bistandsprosjekt i Mali måtte flytte sørover. Men også under okkupasjonen har våre lokale prosjektmedarbeidere holdt kontakten med folk i området. De har tatt den lokale bussen, passert kontrollposter og kommet seg ut i felten for å veilede f.eks landsbykomiteer som drifter en brønn eller et beiteområde.  

Vi vet også om kristne fulanier som har reist inn og ut av det okkuperte området. Hvor ofte de har reist og hvor de har vært, behøver ingen vite. Sharialovgivning aksepterer som kjent ikke at en muslim konverterer til kristendom, og man vet aldri om nye vanskeligheter dukker opp senere. Men de har altså passert kontrollposten ved inngangen til Douentza flere ganger. Kvinnene har da vært kledd slik islamistene krever, tildekt fra topp til tå. Til og med ansiktsslør og hansker.

Misjonærene rådet våre kristne venner til å reise uten Bibel når de skulle passere en kontrollpost. En av de trofaste tok likevel med Bibelen sin. Kontrolløren, en ung gutt med maskingevær, så nøye gjennom alt. Han tok ut Bibelen og fant et par bilder løst mellom sidene. De rev han i stykker. Foto er ikke lov under sharia. Men Bibelen la han tilbake i veska. Uvisst av hvilken grunn.

Da islamistene tok i bruk ett av misjonens tomme hus i Douentza, - det har stått tomt siden misjonærene ble evakuert i november 2011 på grunn av kidnappingsfare, ødela de et kors på veggen. Da de inntok byene Konna og Diaboly tidligere denne måneden, raserte de kirkebygninger.

Men våre kristne venner har kommet fra det hele med livet og Bibelen i god behold. Har vi ikke grunn til å takke?

Douentza by, med de karakteristiske fjellene i bakgrunnen.
Den norske skolen i Douentza ble tatt av islamistene og ble i en periode i høst brukt som fengsel. Heldigvis ble ikke skolen rammet da franske fly presisjonsbombet islamistenes baser i Douentza nå i januar. 
 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar