søndag 20. april 2014

Ut i felten

Landsbyutviklingsprosjektet vårt har et styre med representanter fra misjonsorganisasjonen, det statlige organet for familiesaker og fra kommunene som vi jobber i. Hvert år er dette styret ute i felten for å møte befolkningen i landsbyer som er med i prosjektet. En slik tur var vi med på nylig.

Mest interessant var det denne gangen å få komme ut i områder hvor vi før ikke har vært. Med omleggingen i 2012 utvidet vi prosjektområdet, med en gradvis oppstart i nye områder. Nå deltar 46 landsbyer i 5 kommuner, og det var de i vår sammenheng nye landsbyene vi besøkte denne gangen.

Skjønt landsby, - den ene «landsbyen», Singo, har 3000 innbyggere! Den ligger isolert til helt ute i deltaet, uten ordentlig vei. Men i tørketiden kan man kjøre over noen kjempestore risåkrer for å komme fram til byen som ligger på det som er en øy i elva i regntiden.

Dette er områder hvor nesten alle jenter omskjæres. Strategien vår er å starte opp det vi kaller ledsagende aktiviteter, som pengestøtte til inntektsbringende aktiviteter, kornbank og distribusjon av vedbesparende mini-komfyrer for matlaging. Det dannes grupper omkring disse aktivitetene, og via disse gruppene igjen når vi (forhåpentligvis) fram med vår informasjon.

Det som møtte oss, var imidlertid ikke mennesker med skepsis til å endre gamle tradisjoner, men mennesker som gjestfritt tok imot oss og takket for at prosjektet var kommet til deres landsby. Om noen år vet vi om budskapet vårt når fram og tradisjonen med omskjæring avsluttes.  
Byen Singo ligger på det som er en øy i elva i regntiden. Rismarken i forgrunnen oversvømmes når elva stiger.
Damene i Singo møtte oss med sang, trommer og dans!
Prosjektets frivillige medarbeider i Singo demonstrerte undervisning for ungdom da prosjekt-styret møtte folk i byen.

Potchiwel er ny landsby i prosjektet. Her har de nettopp fått barneskole (finansiert av en annen hjelpeorganisasjon). - Gi oss et par år, så er det slutt på omskjæring av jenter i byen vår, sa den frivillige prosjektmedarbeideren vår i sin hilsen til styret.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar