torsdag 27. august 2009

Imponerende

Mali har en imponerende historie. Det ene kongedømmet har avløst det andre. Som knutepunkt mellom Nord-Afrika (ørkentransporten) og gullgruvene i Ghana og Senegal (sør og sørvest for Mali) har statsdannelsene hatt både inntekter og makt. En av kongene av Mali-riket på 12-1300 tallet, Mansa Moussa, dro for eksempel fra Timbuktu i 1324 på Pilegrimsreise. Han hadde med 60 000 mann på kamel, og hver mann hadde med en gullbarre. Da kongen delte ut sine gaver i Egypt ble det slik overflod av gull at pengesystemet der brøt sammen.

Det er reisehåndboka for Mali som forteller dette, i tillegg til en masse annet interessant om landet. Afrikas villdyr er det ikke så mye av her, men kultur og tradisjon er det massevis av.

Ellers er ikke Sevare by så veldig imponerende. Men i dag tok Helge ut penger i en minibank her, - med sitt norske bankkort. Det er igrunnen ganske imponerende.

I går lot vi oss også imponere av den lokale organisasjonen som NMS og Frikirken har stiftet og som NMS’ misjonsarbeid utføres gjennom. Det var et par småting som vi ville ha utbedret i huset vårt, blant annet en vifte som ikke virket. Vi ønsket dessuten å ha mer enn en kontakt på kjøkkenet, og litt bedre lys. Dagen etter at vi hadde framsatt våre ønsker, dukket elektriker og hjelpegutt opp, og før kvelden kom, var alt ordnet slik vi ville ha det.

Men ingen er feilfrie, naturligvis. La oss ta med en tabbe som det går an å le av. I sommer, før vi kom, ble det installert WC i huset vårt. Tidligere hadde det vært en dør ut fra badet til en utedo i bakgården. Nå ble døra murt igjen og WC plassert der utgangen var tidligere. Det var bare det at når døra med lufteluke ble fjernet, så var det ikke lenger noe luftevindu på badet. De som installerte WC’en glemte å lage vindu!

For oss som har lært at en menighet uten misjon er som et hus uten vindu så er det naturligvis viktig å ha utlufting på badet. Og det kommer vi helt sikkert til å få. Å slå hull i veggen og sette inn et vindu, - ”il n’y a pas de problème”.

1 kommentar:

  1. Hei! Kjekt å følge deres vei inn i en ny tilværelse - lykke til! Med ønske om en velsignet tjeneste, LivO på NMS HA

    SvarSlett