fredag 26. oktober 2012

Sauefest 2

Tiden før sauefesten er kjent for å være perioden for tyveri. Et vennepar av oss i Sevare hadde nylig innbrudd om natten. Selv sov de ute på gårdsplassen fordi det er så varmt for tiden.

Politikontrollene langs veiene øker også i denne tiden. I forrige uke ble jeg stoppet uten noen spesiell grunn og måtte bruke mye tid for å prate meg ut av situasjonen uten å betale noe. For betale gjør vi ikke.

Også i går ble jeg stoppet på vei hjem midt på dagen. Politimannen innledet med vanlig høflighet. «Ca va?», og jeg kunne bekrefte at det gikk riktig så bra.

– For meg går det ikke i det hele tatt, sa politimannen.

- Ja, det skjønner jeg, sa jeg. I morgen er det fest, og det er ingen billig affære.

Dermed gikk politimannen rett på sak, han prøvde ikke å late som om jeg hadde gjort noe feil som fortjente en bot. Han var ærlig nok til å si han trengte penger.

Vi kom i prat, jeg sier jeg er kristen og ikke feirer sauefesten. Han spør om hva jeg heter, og jeg svarer med fulani-navnet.

- Jeg er også fulani, sier politimannen. Dermed slår jeg over til fulani. Men mannen er oppvokst i Bamako og kunne mindre enn «seeda seeda» (litt) fulani. Barn i storbyene snakker bamabara i gatene, og foreldrenes morsmål blir borte.

Dermed ble fulani-politimannen litt flau over at han ikke kunne svare på de enkle spørsmålene jeg stilte. Han var rask til å si takk for nå og god tur videre. Og ikke noe mer snakk om penger.

(Lagt ut på bloggen av Helge)

3 kommentarer:

 1. Hei!
  Vi var lærerfamilien i Sevare i 2003/04, (familien Vadseth) og er utrolig glad for at jeg har kommet over bloggen deres! Det er vanskelig å lese om hva som skjer i Mali for tiden, men vi tenker mye på situasjonen og ber for at ting skal roe seg og ikke minst for at evangeliseringen skal kunne fortsette, på tross av uroligheter.
  Hilsen Kamilla Olin Vadseth

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hygelig hilsen. Samuel og Dorcas kjenner dere antagelig, de er fortsatt med. Og Anne Lise og Torstein, naturligvis.
   Hilsen Helge.

   Slett
 2. Kul historie! Moro at "nasaren" kunne mer fulani enn han... Ikke rart han ble flau.

  SvarSlett